lørdag 6. april 2013

Hvorfor vi bruker UTM sone 33 i regObs?Flere har lurt på hvorfor vi bruker UTM sone 33 kartprojeksjonen i regObs. Hvorfor UTM33? og ikke UTM32 som det står på kartet mitt? eller ikkje UTM34 som æ har kartet mitt? Og hvorfor klager de ikke i Lofoten?

Litt bakgrunn:
UTM koordinatsystemet er fint fordi en økning i koordinat (fex fra 660000 til 660001) er ca en meter. Dessuten er UTM et firkantet koordinatsustem (minner om at jorda er rund) noe som er praktisk på et kart (som ofte er flatt og firkantet). UTM koordinatene dekker Norge gjennom 5 UTM soner:

Norge dekkes av UTMsoner 32-35.
Kart lånt av www.mesterkart.no.

UTM sonene er laget slik at usikkerheten innen en zone alltid vil være under 0,1% (igjen, jorda rund og kartet flatt..) Mellom to naboliggende soner blir usikkerheten større. Merk at sonene, og da usikkerheten, er en øst/vest greie og ikke nord/sør

Så til poenget:
Karttjenestene (IT systemene) skal vise hele norge på en gang og da er det raskere å ha alt i ett koordinatsystem. Da, når man zoomer og panorerer og klikker rundt i kartet slipper man å regne om posisjon til ulike koordinatysemer.

I NVE og regObs er UTM33 valgt som beste "gjennomsnittlige" koordinatsystem for å dekke hele Norge. Merk at dette ikke er unormalt; Statkart gjør det samme på fex norgeskart.no uten at det er unnskyldning..

Og så til unnskyldningen:
I regObs web og app har vi latt UTM33 være eneste koordinatsystem som brukes. Det har vært "greit" da alle steder velges med klikk i kart eller vist som punkt i kart. App'en gir heller ikke mulighet til å sette egen koordinat, GPS'en gjør dette. Å endre på dette er en kost/nytte vurdering.

Men, det blir missforståelser når brukere med GPS og kart sitter med mer riktigere koordinatstytemer for de stedene lokalt; så, hva kan gjøres?:

 • ta bort koordinater? (billig)
 • ta bort UTM systemet og bytte med Lat/Lon koordinater? (litt mer styr, men enkelt å vindlikeholde etterpå - men er Lat/Lon bra da?)
 • gi brukeren selv mulighet til å sette "foretrukket koordinatsystem" på min side (da vil jeg overbevises om at nytteverdien står i stil med investering)

Kommenter gjerne!


1 kommentar:

 1. Hei Godtfolk

  Det er riktig som du presiserer, sonebelte 33 er en god mellomløsning - så lenge dette er på skjerm, men dette skal kanskje referere til kart, redningstjeneste, GPS'er,og andre ønsker kanskje å se hvor. Jeg representerer redningstjenesten og ønsker at dette er gjenkjennbare koordinater, om det er i korrekt sonebelte UTM eller lat/ long er det samme. Poenget mitt er at posisjonen skal være kompatibelt med nav.data/ kart og GPS'er ute i drift. Men husk dette er småplukk i et ellers meget bra tiltak

  Vennlig hilsen

  Haakon Nordseth
  Redningsmann Norsk luftambulanse

  SvarSlett